Centar za poticanje darovitosti
tjeDAN ZA DARovitost 2023.

tjeDAN ZA DARovitost 2023.

Centar za poticanje darovitosti, Rijeka u suorganizaciji s Gradom Rijeka, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo desetu godinu za redom organizira obilježavanje Dana darovitih (21. ožujka). Zbog velikog interesa suradnika, roditelja i djece Dan se pretvorio u tjeDAN ZA DARovitost tijekom kojeg redovito ostvarujemo planirane aktivnosti.

Prezentacijom aktivnosti usmjerenih na razvoj kreativnosti, inovativnosti i darovitosti učenika i odgojno-obrazovnih ustanova želi se pokazati da u našoj sredini postoje predani, vrijedni, kreativni i originalni djelatnici, koji svojim djelovanjem promiču ideje kvalitetnog poučavanja. Programom obilježavanja želi se skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Kroz razmjenu ideja i iskustava namjerava se senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našeg društva.

U program su se uključile brojne ustanove: Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Centar tehničke kulture Rijeka, Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić Viškovo, Dom mladih, Likovno istraživački atelje darovitih osnovnoškolaca „LIADO“ pri OŠ Nikola Tesla, E-matematička učionica pri OŠ Gornja Vežica, OŠ Zamet, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Sport i rekreacija Pantera.

Grad Rijeka u suradnji s Domom mladih, u sklopu programa (Tje)DAN za DARovitost, organizira niz predavanja iz područja rada s potencijalno darovitom djecom. Predavači su odgojno-obrazovni djelatnici riječkih osnovnih škola koji su završili „Edukaciju učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima“ u organizaciji International Centre for Innovation in Education (ICIE) i Grada Rijeke. Predavanja su prvenstveno namijenjena učiteljima i drugim pedagoškim djelatnicima, ali i roditeljima i svim drugim zainteresiranim osobama koje interesira područje odgoja i obrazovanja potencijalno darovite djece.

Ove godine tjeDAN ZA DARovitost obilježava se od 20. do 26. ožujka 2023., u posvetu dosadašnjoj predsjednici Centra za poticanje darovitosti i stručnjakinji u području darovitosti, dr. sc. Jasni Arrigoni.

Pristup svim našim aktivnostima je slobodan, a na web stranici www.czpd.hr te Facebook stranici Centra za poticanje darovitosti možete pogledati dosadašnja iskustva i pratiti ovogodišnje aktivnosti.

20.3.2023. PONEDJELJAK

radionica povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade: „KAZALIŠTE SJENA”

09:00 – 10:00 / 10:00 – 11:00, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
NAMIJENJENO: djeci predškolske dobi
VODITELJICA: Andrea Zubović
PRIJAVE: cudotvornica@ppmhp.hr ili 051 213 578

OPIS: U sklopu 10. Tjedna za darovitost u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionice za djecu i mlade od 20. do 25. ožujka 2023. godine. Sve su radionice besplatne te je potrebna najava. Radionica će se održati povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

radionica: „LANČANA REAKCIJA”

12:00 – 13:30, Osnovna škola Zamet, Ul. Bože Vidasa 12, Rijeka
NAMIJENJENO: djeci razredne nastave (2. – 4. razred)
VODITELJICE: Sanda Šoić, socijalna pedagoginja i Mirjana Jurica, pedagoginja
PRIJAVE: Sanda Šoić, 0915436269

OPIS: Sudionici će zajedno graditi lančanu reakciju uz pomoć Gravitrax-a. Radi se o kompletu za građenje. Čine ga različiti elementi koji se spajaju u staze po kojima se kotrljaju kuglice. Spuštajući se različitim nivoima, kuglice dolaze do krajnje točke odnosno cilja. Potrebna je organizacija, logičko razmišljanje te timski rad, komunikacija i tolerancija kako bi se staze izgradile i funkcionirale.

SAVJETOVANJE RODITELJA POTENCIJALNO DAROVITE DJECE

15:30 – 16:30 Telefonski putem broja 095 758 8998

NAMIJENJENO: roditeljima potencijalno darovite i darovite djece
SAVJETOVANJE PROVODI: doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj; Centar za poticanje darovitosti

OPIS: Naša dugogodišnja članica i stručnjakinja u području darovitosti, doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj, svojim će znanjem i iskustvom pružati savjete i odgovore roditeljima potencijalno darovite djece.

Ciklus online predavanja „ŠTO UČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

PRIMJENA REZULTATA NOVIJIH METODIČKIH ISTRAŽIVANJA U RADU S POTENCIJALNO DAROVITIM UČENICIMA KROZ SMJERNICE ZA RAD S DAROVITOM DJECOM I UČENICIMA

18:00 – 18:45 online

NAMIJENJENO: učiteljima provoditeljima specifičnih oblika nastave za potencijalno darovite učenike, stručnim suradnicima, učiteljima, nastavnicima i studentima nastavničkih zanimanja
VODITELJICA: Aleksandra Smolić, stručni suradnik pedagog, savjetnik; OŠ Srdoči
PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU (prijavnicu možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti)

OPIS: Izlaskom Smjernica za rad s darovitom djecom i učenicima Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo okvir za rad sa potencijalno darovitim učenicima i vrijedan radni dokument koji valja implementirati u praksi. Kako se pedagoška znanost i praktični modeli razvijaju – kratkim pregledom najboljih metodičkih modela, predavačica će stvarati poveznice na odgovarajuće i primjenjujuće modele u radu sa potencijalno darovitim učenicima.

modelarska radionica „A JE TO!“

18:00 – 18:45, Dom mladih, Laginjina 15, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci osnovne škole (3. – 6. razred)
VODITELJICA: Lorena Kovač
PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 17. ožujka 2023. (prijavnica će biti dostupna na Internet stranici Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti); Ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti; Potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom (info@dom-mladih.hr) ili poštom u Dom mladih.

OPIS: Piljenje, brušenje, slaganje, lijepljenje. Isprljaj ručice i stvori nešto novo i upotrebljivo!

radionica FOKUS NA POKUS: „Kako putuje zvuk?”

19:00 – 19:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će spoznati osnove o fizičkim obilježjima zvuka i donijeti zaključak na temelju znanstvenog promišljanja. Za susret sudionici trebaju pripremiti dvije metalne žlice i dva komadića vune jednake duljine.

IGRAONICA – PREGLED DIDAKTIČKIH IGARA ZA POTICANJE LOGIČKOG RAZMIŠLJANJA

19:30 – 21:00, Centar za poticanje darovitosti, Kružna ulica 8, Rijeka

NAMIJENJENO: članovima Centra za poticanje darovitosti
VODITELJICA: doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj; Centar za poticanje darovitosti
BEZ PRIJAVA: zatvoren tip aktivnosti

OPIS: Članovi Centra za poticanje darovitosti zaigrat će neke od didaktičkih igara čija je svrha poticanje logičkog razmišljanja i implementiranje takvog načina razmišljanja u odgojno-obrazovne procese uz prilagodbu igara dobi i razini razvoja djece kod koje se koristi.

21.3.2023. UTORAK

radionica: „PROLJETNA POTRAGA”

 09:30 – 10:30 (ili po dogovoru s odgojiteljima/icama), Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci predškolske dobi
VODITELJICA: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja
PRIJAVE: Anita Hodak, anita@prirodoslovni.com ili 051 553 669.

OPIS: Djeca predškolske dobi će kroz radionicu, u opuštenoj i zabavnoj atmosferi, u Muzeju i izvan njega, otkrivati i istraživati što se sve događa u proljetnoj šumi. Spoznat će važnost drveća u gradu te što sve možemo vidjeti, čuti, mirisati, kušati i dodirnuti. Kroz interaktivne aktivnosti će spoznati kako promatrati, uočavati i razumijevati svijet prirodoslovlja oko sebe. Radionicu posvećujemo obilježavanju prvog dana proljeća i Međunarodnog dana šuma.

Okrugli stol – Što donose Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima

14:00 – 16:00, Gradska vijećnica, Korzo 16, Rijeka

NAMIJENJENO: svima
SUDIONICI: dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, viša znanstvena suradnica, Institut za društvena istraživanja Zagreb; doc. dr. sc. Željko Rački, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku; Nada Kegalj, OŠ Podmurvice i Aleksandra Smolić, OŠ Srdoči

OPIS: Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u listopadu 2022. godine dokument Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima, namijenjene svim osobama u procesu odgoja i obrazovanja koji se bave radom s darovitim učenicima te roditeljima/skrbnicima darovite djece. Smjernice se odnose na odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima na svim odgojno-obrazovnim razinama od predškolskoga, osnovnoškolskoga do srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Dosadašnje prakse rada s darovitima u odgojno-obrazovnom sustavu vrlo su različite, a pravilnici stari 30 i više godina. Što nose nove Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima? Iz različitih perspektiva na okruglom stolu raspraviti će:

•dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, članica radne skupine za izradu prijedloga Okvira za poticanje iskustava učenja i vrednovanja postignuća darovite djece i učenika,

•doc. dr. sc. Željko Rački s Odsjeka za društvene znanosti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, član radne skupine za izradu Smjernica za rad s darovitom djecom i učenicima,

•Nada Kegalj, stručni suradnik psiholog, savjetnik, Osnovna škola Podmurvice, Rijeka (European Talent Point)

•Aleksandra Smolić, stručni suradnik pedagog, savjetnik, Osnovna škola Srdoči, Rijeka.

igraonica „MOZGALICA”

17:00 – 19:00, Dječji vrtić Viškovo, Vozišće 19D, Viškovo
NAMIJENJENO: djeci predškolske dobi (od 5. godine) i njihovim roditeljima
VODITELJICE: Jasmina Puž, mag.praesc.educ. i Sonja Pribela-Hodap, univ.spec.psihologije
PRIJAVE: sonja.pribela-hodap@vrtic-viskovo.hr

OPIS: Program za potencijalno darovitu djecu Mali istraživači Dječjeg vrtića Viškovo poziva djecu i roditelje na zajedničko učenje i druženje. Igraonica „ MOZGALICA“ održat će se u utorak, 21.03.2023. od 17.00 do 19.00 sati. Pozivamo svu djecu predškolske dobi (od navršene 5 godine života do polaska u školu) i njihove roditelje (maksimalno 20 polaznika) na igru s igrama kojima je zajednički cilj razvoj logičko-kombinatoričkog i strateškog razmišljanja.

radionica: „RUBIKOVE KOCKE”

17:00 – 18:00, Osnovna škola Zamet, Ul. Bože Vidasa 12, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima 4. i 5. razreda, polaznici grupe Zametski laboratorij i njihovi gosti
VODITELJICE: Sanda Šoić, socijalna pedagoginja i Mirjana Jurica, pedagoginja
PRIJAVE: Sanda Šoić, 091 543 6269

OPIS: Ove godine želimo povezati djecu i mlade sličnih interesa te potaknuti razmjenu iskustava među sudionicima.
Učenika 4. i 5. razreda polaznici grupe Zametski laboratorij i njihovi gosti podučavat će jednostavnu i napredne metode slaganja kocki ostale sudionike. Slagat će se osnovne kocke 3×3, 2×2, 4×4 te pyraminx. Uz to će se pokazati slaganje drugih, neobičnih oblika kocaka. Učenicima OŠ Zamet pridružit će se sudionici drugih škola koji su često naši gosti na zanimljivim radionicama.

SAVJETOVANJE RODITELJA POTENCIJALNO DAROVITE DJECE

 17:00 – 18:00, Centar za poticanje darovitosti, Kružna ulica 8, Rijeka

NAMIJENJENO: roditeljima potencijalno darovite i darovite djece
VODITELJICE: Psihologinje Centra za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Psihologinje, članice Centra za poticanje darovitosti pružat će savjete i odgovore roditeljima potencijalno darovite djece.

likovna radionica „MUMA”

18:00 – 19:30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Nina Licul
PRIJAVE: cudotvornica@ppmhp.hr  ili 051 213 578

OPIS: U sklopu 10. Tjedna za darovitost u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionice za djecu i mlade od 20. do 25. ožujka 2023. godine. Sve su radionice besplatne te je potrebna najava. Različitim umjetničkim tehnikama djeca će obraditi muzejski sadržaj.

Ciklus online predavanja „ŠTO UČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

PODRŠKA I USMJERAVANJE DAROVITIH UČENIKA

 18:00 – 18:45, online

NAMIJENJENO: učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima
VODITELJICA: Ester Bakotić-Šepić, stručni suradnik psiholog, mentor; OŠ-SE San Nicolo / OŠ-SE Gelsi
PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU (prijavnicu možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti)

OPIS: Cilj predavanja je promišljanje o potrebi profesionalnog savjetovanja darovitih učenika i njihovih obitelji. Daroviti učenici školskom sustavu predstavljaju rizik i izazov zbog neusklađenosti programa s potencijalima darovitih učenika. Važnost savjetovanja također leži u činjenici da se često uz visoke intelektualne potencijale mogu vezati i teškoće pažnje, povučenost ili teškoće s vršnjacima (tko je darovitom učeniku vršnjak?) što posao savjetovanja čini zahtjevnim.

radionica FOKUS NA POKUS: „Čarobna voda”

19:00 – 19:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će spoznati osnove o fizičkim obilježjima vode i donijeti zaključak na temelju znanstvenog promišljanja. Za susret sudionici trebaju pripremiti dvije boje za hranu, čašu tople, čašu hladne vode, papir i olovku.

22.3.2023. SRIJEDA

radionica: „CAREVO DIGITALNO RUHO”

12:20 – 13:50, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Ul. Drage Gervaisa 2, Opatija

NAMIJENJENO: učenicima srednjih škola
VODITELJICE: dr. sc. Sanja Bradić i izv. prof. dr. sc. Barbara Rončević Zubković, Centar za poticanje darovitosti; Sanja Marušić i Helen Caser, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Koliko si često u virtualnom svijetu? Kako se slažu tvoj realni i digitalni self? Imaš li već ormar virtualne odjeće? Koliko bi izdvojila za svoje novo digitalno ruho? Zamisli svijet u kojem nosimo virtualnu odjeću, obuću i modne dodatke…  
Razvoj digitalne mode počeo je mijenjati način na koji doživljavamo modu, održivost, društvo općenito, ali i vlastitu sliku o sebi. Kroz ovu radionicu poticat će se razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja učenika kroz temu digitalne mode s naglaskom na aktualne teme mladih poput samopoimanja, društvenih mreža, potrošačkog društva, ekologije… Za sudjelovanje u radionici je obvezno izvršiti prijavu.

radionica: „VODOMIZIRAJ SE!“

  09:30 – 10:30 (ili po dogovoru s učiteljima/icama), Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci razredne nastave (1. – 4. razred)
VODITELJICA: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja
PRIJAVE: Anita Hodak, anita@prirodoslovni.com ili 051 553 669.

OPIS: Kad se vole tri atoma nastane voda. Ona kruži, teče, skriva se ili stoji. Bitna je stvar jer – koristimo je svaki dan. Učenici će kroz interaktivnu i edukativnu radionicu otkrivati i istraživati čudesnu tekućinu, vodu. Što je sve voda oko nas i u nama, kako izgleda i u kakvim se sve oblicima pojavljuje u prirodi, koji su sve problemi vezani uz vodu te kako i mi možemo pomoći. Radionicu posvećujemo obilježavanju Svjetskog dana vode kako bi skrenuli pažnju na njen značaj, važnost i očuvanje.

radionica: „INDEFICIENTER“

11:00 – 14:00, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

NAMIJENJENO: učenici od 11 do 14 godina
VODITELJICA: Andrea Zubović
PRIJAVE: cudotvornica@ppmhp.hr  ili 051 213 578

OPIS: U sklopu 10. Tjedna za darovitost u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionice za djecu i mlade od 20. do 25. ožujka 2023. godine. Sve su radionice besplatne te je potrebna najava. Radionica o riječkim vodama povodom Svjetskog dana voda.

predavanje: „IZAZOVI U KOMUNIKACIJI i OBRAZOVANJU”

14:00 – 15:30, online i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: svim zainteresiranima

VODITELJICA: dr.sc. Ljiljana Krneta, predsjednica Udruženja “Zajedno u Evropu”, Banja Luka

PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Suvremeni pristupi obrazovanju darovitih i ostalih učenika temelje se na znanstvenom pristupu učenju i razvoju, optimalnom razvoju, poticanju tople emocionalne klime u školi, poticanju strategija samoregulacije učenja, komunikaciji temeljenoj na ljubavi, slobodi i znatiželji. Cjeloviti pristup obrazovanju darovitih uključuje teorijsko-istraživački pristup, primjere dobre prakse, suvremeno obrazovanje odraslih kako bi se prevladali brojni izazovi s kojima se susrećemo u odgojno-obrazovnom djelovanju i obrazovanju darovitih pojedinaca. Stoga se konstruktivistički pristup učenju i razvoju u komunikaciji s darovitima nameće kao niz paradigmi, koje spajaju istraživačko-razvojni koncept, dobru praksu i kao model za različite strategije samoregulacije učenja (Krneta, Lj., Krneta). , D., Gojkov, G. Arrigoni, J .Taisir, S.Y., Ziegler, A.). U radu će biti prikazani različiti istraživački pristupi, rezultati anketa, studije slučaja (3) i primjeri uspješnih praksi u obrazovnim aktivnostima s darovitima ( Krneta, Lj. 2022). Izazovi u komunikaciji s darovitom djecom i mladima tijekom posljednjih desetljeća ukazuju na snažan utjecaj društvenih čimbenika, pri čemu posebno mjesto imaju mediji i njihov utjecaj na razvoj osobnosti, a predstavit će se poseban aspekt komunikacije temeljene na ljubavi, slobodi i znatiželji. Kroz originalne istraživačke koncepte u cilju modernizacije i demokratizacije obrazovanja darovitih, bit će prikazan socijalno-psihološki aspekt komunikacije u kojem se daroviti akteri uključuju u vlastiti razvoj, potičući emocionalnu kompetenciju i darovito ponašanje.

POZDRAV S JASNOM

15:30 – 16:30, online

PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Zatvorena aktivnost u krugu članova Centra za poticanje darovitosti kao sjećanje na dugogodišnju osnivačicu i dugogodišnju predsjednicu Centra, dr. sc. Jasnu Arrigoni.

STRUČNI ČITALAČKI KLUB NA TEMU LITERATURE O DAROVITOSTI

17:00 – 19:00, Dječja kuća, Laginjina 15, Rijeka

NAMIJENJENO: odgajateljima, učiteljima i stručnim suradnicima
VODITELJICA: Ivana Sošić Antunović, psiholog mentor; Dječji vrtić Sušak / Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7 do 20.3.

OPIS: Stručni čitalački klub nudi vrijeme i mjesto na kojem odgojno-obrazovni djelatnici mogu razgovarati o pročitanoj stručnoj literaturi, Na ovom susretu razgovarat će se o tematskoj literaturi koja govori o darovitosti.

predavanje LOGO I MATEMATIKA

17:00 – 18:00, Osnovna škola „Gornja Vežica”, Gornja Vežica 31, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima 5. i 6. razreda
VODITELJI: Diego Tich, prof. i Aleksandra Tonković, prof.; E-matematička učionica grada Rijeke
PRIJAVE: forms.office.com/e/dv4DbPpyLX do utorka 21.3.2023.

OPIS: Radionica je namijenjena učenicima 5. i 6. razreda osnovne škole koji vole matematiku i programiranje. Sudionici radionice imati će prilike raditi matematiku i programirati u programskom jeziku Logo. Što povezuje Logo i matematiku ? Kako da nam matematika i programiranje budu zabavni? Prijavite se, dođite i uvjerite se.

MINDFULNESS IGRAONICA

 18:00 – 19:00, Dječja kuća, Laginjina 15, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci od 8 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Mindfulness igraonica osmišljena je kao kombinacija vježbi mindfulnessa i igara u grupi koje djeci pomažu u razvoju fokusa, pažnje, samokontrole i suosjećanja.

predavanje: IZAZOVI RODITELJSTVA: DAROVITO DIJETE – DIJETE S POSEBNIM POTREBAMA

17:00 – 19:00, Osnovna škola Zamet, Ul. Bože Vidasa 12, Rijeka

NAMIJENJENO: Predavanje za roditelje/skrbnike i učitelje potencijalno darovite djece OŠ Zamet
VODITELJICE: Sanda Šoić, socijalna pedagoginja

PRIJAVE: Sanda Šoić, 091 543 6269

OPIS: Roditelji i odgojno – obrazovni djelatnici važni su u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj djeteta s posebnim potrebama uključujući i potencijalno darovito dijete. Upoznat ćemo se s mitovima o darovitosti i razlikama u intelektualnom i emocionalnom funkcioniranju. Razmotrit ćemo izazove s kojim se susreću potencijalno daroviti i oni koji brinu o njima s naglaskom na perfekcionizmu. Prikazat ćemo primjere konkretnih aktivnosti s potencijalno darovitim i kreativnim učenicima koje su provedene u OŠ Zamet a mogu se izvesti i kod kuće.

Ciklus online predavanja „ŠTO UČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

SUVREMENI PRISTUP POUČAVANJU

18:00 – 18:45, online

NAMIJENJENO: učiteljima, stručnim suradnicima
VODITELJICA: Nataša Mesaroš Grgurić, dipl. učiteljica razredne nastave u zvanju izvrstan savjetnik; OŠ Centar / Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU (prijavnicu možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti)

OPIS: Glavni cilj suvremene nastave je poticati stvaralaštvo. Takva nastava zahtijeva istraživanje i međusobnu interakciju učenika i nastavnika. Aktivno uključivanje učenika u nastavu gdje učenici nisu pasivni slušači i primatelji znanja već aktivni sudionici u procesu poučavanja i nastavnici koji preuzimaju zadatak motivirati i potaknuti učenike na konstantno (samostalno) učenje i istraživanje, dovodi do postizanja željenih ishoda (kompetencija). Nove generacije učenika vole kombinaciju tradicionalnih metoda poučavanja, ali i primjenu novih suvremenih metoda kao i vođenje nastavnog procesa na inovativan način. U ovom predavanju učitelji će se moći upoznati s istraživačkim učenjem koji školu pretvara u suradničku istraživačku zajednicu.

radionica FOKUS NA POKUS: „Pluta li metal?”

19:00 – 19:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Lana Šošić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će spoznati osnove o fizičkim obilježjima metala i donijeti zaključak na temelju znanstvenog promišljanja. Za susret sudionici trebaju pripremiti čašu vode, metalne spajalice, tekuće sredstvo za pranje posuđa.

23.3.2023. ČETVRTAK

Škola 3D printanja „3Decoum“ – Kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore „RInovatoRI“

10:00 – 14:00, Dom mladih, Laginjina 15, Rijeka
NAMIJENJENO: redovnim polaznicima programa „RInovatoRI“ i učenicima 6., 7., i 8. razreda Osnovne škole Turnić
VODITELJI: Josipa Andrušić, Anita Pešut i Daniel Duranović
PRIJAVE: bez prijava, zatvoreni tip aktivnosti
OPIS: Dom mladih provodi program Grada Rijeke za razvoj poduzetničkih kompetencija djece i mladih pod nazivom „RInovatoRI“. Kao dio ovog programa razvijena je aktivnost „3D škola“, specijalizirana edukacija za djecu iz područja 3D tehnologija. Cilj radionice je upoznavanje s 3D tehnologijom, mogućnostima njezine primjene te informiranje o konceptu i funkciji poduzetničkog inkubatora i proizvodnog parka Torpedo.
3D škola uključuje: Radionicu „3Decoum“ u Dječjoj kući u trajanju od dva sata pod vodstvom stručne voditeljice na kojoj će polaznici imati priliku upoznati se s osnovama 3D modeliranja i printanja na 3D printeru primjerenim za edukativne/školske programe. Tema je ove godine ekologija. 3D printanje je proizvodni proces o kojem možemo govoriti u kontekstu “green friendly” tehnologija jer uvelike smanjuje emisiju plinova, potrošnju energije i količinu otpada. Osim toga, povećava se mogućnost popravaka oštećenih predmeta umjesto bacanja, a i sve više je dostupnih ekološki prihvatljivih materijala koji se koriste u proizvodnji printanjem. 3D inovatori i poduzetnici svakim danom dolaze do različitih rješenja kako bi se smanjio karbonski otisak tijekom proizvodnje 3D printanjem, a povećava se i broj ekološki opismenjenih ljudi koji sudjeluju u proizvodnim procesima.
Interaktivni posjet Proizvodnom parku Torpedo u trajanju od jednog sata pod vodstvom predstavnika Riječke razvojne agencije Porin kroz koji će polaznici imati priliku razgledati Proizvodni park Torpedo te se pobliže upoznati sa suvremenom opremom iz područja aditivnih tehnologija kao i sa konceptom poduzetničkog inkubatora.
Obje lokacije predstavljaju obnovljenu industrijsku infrastrukturu, koja svoju novu svrhu, funkcionalnost i održivost realizira upravo putem ovakvih programa.

radionica: „PO ČEMU JA TO HODAM? – GEOLOŠKA ŠETNJA RIJEKOM“

 10:30 – 12:30 (ili po dogovoru s profesorima/icama), Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

NAMIJENJENO: učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole
VODITELJICE: Nadia Dunato Pejnović, viša kustosica geologinja paleontologinja
PRIJAVE: Anita Hodak, anita@prirodoslovni.com ili 051 553 669.

OPIS: U edukativnoj šetnji gradom upoznat ćemo sve posebnosti kamena koji gradi neke od najpoznatijih riječkih obilježja, ali također i neka skrivena stubišta i prolaze. Kamen korišten u izgradnji grada Rijeke, izabran možda zbog svoje čvrstoće ili ljepote ima zanimljivu prošlost. Je li nastao taloženjem u moru? Sadrži li ostatke davno izumrlih organizama? Edukativni program započinje u Muzeju, gdje se upoznajemo s burnom geološkom prošlosti šireg riječkog područja te svi učenici imaju priliku sudjelovati u izvođenju jednostavnog, ali zanimljivog pokusa, nastavlja se u gradu te završava u Muzeju. Pridružite nam se u šetnji i saznajte po čemu zaista hodamo!

1. SIMPOZIJ DOBRE PRAKSE DR. SC. JASNA ARRIGONI

 16:00 – 19:00, Osnovna škola „Gornja Vežica”, Gornja Vežica 31, Rijeka / Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: odgajateljima, učiteljima i stručnim suradnicima
VODITELJICE:  Marina Podpečan Brajković, mag. prim. educ.; Maja Širola-Pean, mag. prim. educ.
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Program simpozija obuhvaća izlaganja primjera dobre prakse psihologa, učitelja i odgojitelja iz cijele Republike Hrvatske te Republike Bosne i Hercegovine. Cilj Simpozija je obuhvatiti teme koje se odnose rad sa potencijalno darovitim učenicima te razmjenu iskustava s naglaskom na prikazu primjera dobre praske odgojno – obrazovnih ustanova. Službeni jezik simpozija je hrvatski jezik, a načini izlaganja i praćenja su uživo i online unutar paralelnih sekcija. Ukupni broj izlagača je 22, od kojih 21 izlagač ima usmeno predstavljanje primjera dobre prakse, a jedan izlagač ima posterno predstavljanje.
Trajanje usmenog izlaganja ograničeno je na 20 minuta (15 minuta izlaganja, 5 diskusija), dok su posteri izloženi tijekom trajanja simpozija. Simpozij je otvorenog tipa, namijenjen prvenstveno odgojno – obrazovnim djelatnicima, ali i širem građanstvu.
Na simpoziju bit će izloženi sljedeći radovi: Razvoj dječje inteligencije kroz aktivnosti u dječjem vrtiću, Kreativnost u savremenom obrazovanju nadarenih učenika, Kristalna rešetka soli, Prikaz prakse: Baltazarova igraonica, Darovite gamovke i školski projekti GAMbit i Genijalke iz romane (primjer dobre prakse), Projekt kao instrument otkrivanja potencijalno darovite djece, Lutkarstvo u poticanju darovitosti, Osjeti darovitost, Izumitelj- to sam ja, Predstavljanje radionice za potencijalno darovite učenike “Egyptian Mummy Quest”, Prikaz rada s darovitim djetetom, Rad s darovitom djecom u nastavi hrvatskoga jezika, Što smatramo uspjehom?, Mali poligloti, Sapientes discipuli, Rad Tima za darovite Reckliranje-Pogledaj ovo, od starog postaje novo!, Darovitost učenika u umjetničkom području, Izvannastavna aktivnost: Kreativni kutak – rad s potencijalno darovitim učenicima, BALTAZARI – prikaz programa za poticanje potencijalno darovitih učenika u OŠ Gornja Vežica, Rijeka, Primjeri dobre prakse u školi.

Sudionici mogu doći uživo u Osnovnu školu „Gornja Vežica” ili poslušati online dio simpozija putem Zoom poveznice i putem naših društvenih mreža.

OD RITMIZIRANE BROJALICE KA GLAZBENOM STVARALAŠTVU

 17:00 – 19:00, Učiteljski fakultet, Sveučilišna avenija 6, Rijeka

NAMIJENJENO: odgajateljima i učiteljima
VODITELJICE:  Aleksandra Smolić Batelić, mag. mus.; v.predavac. Sanja Minić. mag.mus.
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Na radionici će se staviti naglasak na samostalnom osmišljavanju ritamske brojalice, a koja će postati bazična osnova za daljnju provedbu glazbenih igara, tjeloglazbe, glazbene slikovnice i igrokaza.

radionica „GEOGEBROM LAKŠE UČIM MATEMATIKU”

 17:00 – 18:00, Osnovna škola „Gornja Vežica”, Gornja Vežica 31, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima 7. i 8. razreda
VODITELJ: Diego Tich, prof.; E-matematička učionica grada Rijeke
PRIJAVE: forms.office.com/e/q1sX1Dva41 do utorka 21.3.2023.

OPIS: Radionica je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole koji vole matematiku i žele upoznati ili se već služe Geogebrom. GeoGebra je interaktivni digitalni alat čiji naziv, akronim dobiven spajanjem pojmova geometrije i algebre, upućuje da je ponajprije namijenjen učenju matematike. Kako lakše raditi matematiku i upoznati se sa svim skrivenim čarima matematike? Samo je jedno pitanje na koje će ova radionica pokušati odgovoriti. Prijavite se, dođite i zabavite se uz matematiku i Geogebru.

likovna radionica „MUMA”

 18:00 – 19:30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci od 11 do 14 godina
VODITELJICA: Nina Licul
PRIJAVE: cudotvornica@ppmhp.hr  ili 051 213 578

OPIS: U sklopu 10. Tjedna za darovitost u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionice za djecu i mlade od 20. do 25. ožujka 2023. godine. Sve su radionice besplatne te je potrebna najava. Različitim umjetničkim tehnikama mladi će obraditi muzejski sadržaj.

radionica 3D PRINTERAJ

 18:00 – 18:45, Dom mladih, Laginjina 15, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci osnovne škole (4. – 8. razred)

VODITELJICA: Marino Čikeš

PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 17. ožujka 2023. (prijavnica će biti dostupna na Internet stranici Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti); Ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti; Potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom (info@dom-mladih.hr) ili poštom u Dom mladih.

OPIS: Crtanje pomoću CAD alata, printanje na 3D printeru. Osmisli, nacrtaj, izradi!

radionica FOKUS NA POKUS: „Snaga stupa?”

 19:00 – 19:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će spoznati koliko su jaki različiti oblici. Za susret sudionici trebaju pripremiti 3 komada papira normalne debljine, ljepljivu traku i puno knjiga.

23.3.2023. PETAK

radionica: „ČAROBNI POKUSI“

14:00 – 16:00; Osnovna škola – Scuola elementare Belvedere, Kozala 41, Rijeka

NAMIJENJENO: učenici 3. i 4. razreda osnovne škole

VODITELJICE: Helena Ferenčević, dipl. psych. prof.; Lana Šošić, mag. prim. educ; Antonia Ćurić, mag. prim. educ; Centar za poticanje darovitosti

BEZ PRIJAVA: zatvoren tip aktivnosti

OPIS: Cilj radionica je prezentirati na koji način, kroz radionice, potičemo logičko rasuđivanje, interes za znanost i znanstveni način razmišljanja, razvijamo kreativnost, verbalnu fluentnost i socio-emocionalne vještine djeteta kroz prikaz različitih pokusa, zadataka i igara koje provodimo u Centru za poticanje darovitosti.

TAI CHI CHUAN ZA DJECU

16:30 – 17:30, Sport i rekreacija Pantera, Blaža Polića 2, Rijeka

NAMIJENJENO: djeci osnovne škole (5. – 8. razred)
VODITELJ: Martin Pavlina, mag. prim. educ., certificirani Trener Wushu – Tai Chi Chuana
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7

OPIS: Tai Chi Chuan je sportska disciplina koji omogućava fizički, mentalni razvoj i zdrav način života. Zbog specifičnih pokreta koji koriste i lijevu i desnu stranu tijela istovremeno (obje polutke mozga), pri izvođenju Tai Chi pokreta stvaraju se nove i snažnije poveznice u našem mozgu. Stoga uz fizičku korist poboljšava memoriju, koncentraciju, inteligenciju djeteta, kao i opće psihoemotivno zdravlje. Pokreti su neagresivni, fluidni, kružni i sinkronizirani, te mnoge različite moderne tehnike iz područja “brain gyma” odnosno vježbi za mozak, upravo preuzete i modificirane iz ovog starog kineskog sistema. Daroviti pojedinci drugačije procesiraju stvarnost nego prosječni. Ta vanjska pojava nedvojbeno ima biološku bazu u funkcijama mozga. U različite izazove s kojim se susreću daroviti pojedinci od samog pitanja kojim putem i metodom razvijati svoj dar, kako se nositi s zajednicom čija je percepcija nešto drugačija od njihove, kako njegovati i zdravlje ukoliko je njihov interes individualistički, intelektualni. Time kod potencijalno darovite djece Tai Chi Chuan može pomoći da lakše realiziraju svoj potencijal kroz jednostavan, prirodni, funkcionalni i zdrav pristup, kao i da bude bazična fizička podrška u realizaciji svoje Darovitosti.

INAMATH AKTIVNOSTI ZA DAROVITE UČENIKE

17:00 – 20:00, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Radmile Matejčić 2, Rijeka

NAMIJENJENO: učiteljima osnovnih škola
VODITELJI: doc. dr. sc. Bojan Crnković, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, dr. sc. Ivona Traunkar
PRIJAVE: vmikulic@math.uniri.hr do petka 17.3.2023.

OPIS: Upravo je završio Eramusu+ projekt InAMath (https://inamath.uniri.hr/) kojeg je koordinirao Fakultet za matematiku. U okviru projekta osmišljeno je više od 50 scenarija za provedbu interdisciplinarnih aktivnosti s učenicima razredne nastave. U ovoj ćemo edukaciji za učitelje naglasak dati na primjere aktivnosti koji se mogu provoditi s darovitim učenicima.

pokazna radionica MALI RADOZNALCI

17:30 – 19:00, Centar za poticanje darovitosti, Kružna ulica 8, Rijeka

NAMIJENJENO: djeca od 5 do 10 godina
VODITELJICA: Lana Šošić, mag. prim. educ; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7 do utorka 21.3.2023.

OPIS: Cilj radionica je prezentirati na koji način, kroz radionice, potičemo logičko rasuđivanje, interes za znanost i znanstveni način razmišljanja, razvijamo kreativnost, verbalnu fluentnost i socio-emocionalne vještine djeteta. Roditelji i djeca će imati priliku vidjeti i pitati voditelje radionica sve što ih zanima o radionicama te o potrebama i karakteristikama darovite djece.

Ciklus online predavanja „ŠTO UČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

EKOLOŠKI PROMIŠLJAM

18:00 – 19:00, Online

NAMIJENJENO: učiteljima, stručnim suradnicima, roditeljima i svima zainteresiranima
VODITELJICA: Melita Adany, mag. prim. educ; OŠ-SE San Nicolo
PRIJAVE: ispuniti ONLINE PRIJAVNICU (prijavnicu možete pronaći na stranicama Doma mladih www.dom-mladih.hr pod novosti)

OPIS: Pitanje održivog razvoja danas nije pomodarstvo već imperativ preživljavanja čovječanstva. Naučiti djecu već od ranog djetinjstva razmišljati drugačije, ekološki osviješteno uz moralnu obavezu očuvanja našeg ekosustava. Postaviti pred djecu problemske zadatke u kojima će se zabavljati, promišljati te jednog dana kao odrasli svojim primjerom djelovati na ostale pojedince.

radionica FOKUS NA POKUS: „Zašto je nebo plavo?”

19:00 – 19:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ.; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će koristeći predmete iz kuhinje, naučiti nešto o valnoj duljini boja i otkriti zašto je nebo plavo. Za susret sudionici trebaju pripremiti prozirnu posudu (najbolje bi bilo da ima ravne stranice) napunjenu vodom, malo mlijeka i ručna svjetiljka.

25.3.2023. SUBOTA

radionica: JUTRO U MUZEJU „PROLJEĆE”

09:00 – 13:00, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

NAMIJENJENO: djeca od 5 do 10 godina
VODITELJICA: Andrea Zubović
PRIJAVE: cudotvornica@ppmhp.hr  ili 051 213 578

OPIS: U sklopu 10. Tjedna za darovitost u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionice za djecu i mlade od 20. do 25. ožujka 2023. godine. Sve su radionice besplatne te je potrebna najava. Vesela subotnja kreativna radionica o igrama u prirodi.

radionica FOKUS NA POKUS: „Varljivi osjeti”

10:00 – 10:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Lana Šošić, mag. prim. educ; Centar za poticanje darovitosti
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će spoznati osnove o fizičkim obilježjima čovjeka i donijeti zaključak na temelju znanstvenog promišljanja. Za susret sudionici trebaju pripremiti posudu napunjenu toplom vodom (ne vrućom), posudu napunjenu mlakom vodom i posudu napunjenu hladnom vodom.

radionica: „NAPRAVI SVOJU MATEMATIČKU IZLOŽBU”

10:00 – 14:00, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Radmile Matejčić 2, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima od 5. do 8. razreda
VODITELJI: doc. dr. sc. Bojan Crnković, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, dr. sc. Ivona Traunkar
PRIJAVE: vmikulic@math.uniri.hr do petka 17.3.2023.

OPIS: Opis Grupa učenika će uz pomoć voditelja osmisliti i pripremiti svoju matematičku izložbu na temu: Arhimed upoznaje Eschera. U uvodnom dijelu aktivnosti učenici će se upoznati s pojmom popločavanja. U drugom dijelu će uz pomoć računala i 3d printera izraditi unikatne kalupe, dok će u zadnjem dijelu aktivnosti izraditi svoje pločice te pripremiti eksponate za matematičku izložbu.

radionica: „TRODIMENZIONALNO OBLIKOVANJE NEOBLIKOVANIM MATERIJALOM NEVIĐENE FORME“

10:00 – 12:30, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova ul. 26c, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima 5. i 6. razreda
VODITELJICE: Nina Licul, Larisa Dragelj, Tea Paškov Vukojević, Likovni istraživački atelier darovitih osnovnoškolaca (LIADO) grada Rijeke

OPIS: Učenici petog i šestog razreda okupiti će se ispred Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, (Krešimirova ul. 26c). Muzejska pedagogilja Ivana Lučić uvesti će ih na izložbu skulptura Nikole Ukića. Umjetnikov izbor materijala zasnovan je na njihovu potencijalu da se mijenjaju skulpturalnim procesom ili da se uopće samim procesom utjelove. Radikalni kiparski postupak – da skulpturalnu formu razvija tijekom procesa nastanka materijala – posebno je izražen u njegovu načinu upotrebe poliuretana. Krpama, folijama ili držačima, Ukić usmjerava taj ekspandirajući materijal u različite smjerove, pri čemu je intervencija moguća samo u kratkom vremenu kada je materijal u fazi između dva agregatna stanja. Pri nastajanju tih skulptura i oblik i materijal su u istoj mjeri iskonski; oni stupaju u međusobni dijalog.
Stoga je skulpturama inherentan dah stvaranja, u kojima se osjeća spontano djelovanje, stvaranje i permisivno dopuštanje stvaranja. Učenici će analizirali teksture i ritam oblika na skulpturama, fotografirati skulpture izložene u prostoru. U prostorima Dječje kuće realizirati će likovne radove. Skicirati će ovkom na papiru željene oblike (figurativne ili apstraktne) u cilju postizanja harmonične ili kontrastne kompozicije. Za izradu likovnih radova (skulptura ili reljefa) koristiti će različite neoblikovane materijale (spužva, špaga, najlon, žica, papir, folija, flomaster, karton, platno, stiropor, …)

radionica: „SUODNOS STATIČNIH I DINAMIČNIH OBLIKA I BOJA NA DVODIMENZIONALNOJ PLOHI“

10:00 – 12:30, Galerija Kortil, Strossmayerova 1, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima 7. i 8. razreda
VODITELJI: Laura Herceg, Alison Mavrić, Boris Herceg; Likovni istraživački atelier darovitih osnovnoškolaca (LIADO) grada Rijeke

OPIS: Razgledati će aktualnu izložbu „Tok“ Nike Petković, razgovarati će s kustosicom Jolandom Todorović o izloženim likovnim djelima: 7 video projekcija (16:9) te 3 fotografije izložene u lightbox kutijama. Namjera ove izložbe jest prikazati stanje grada (Rijeke) čiji prefiks “post“ u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje neke prosperitetne i razvijene sadašnjosti, na temeljima industrijske prošlosti, već ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla. Umjetnica radovima zadire u potrebu novih i mogućih iščitavanja tranzitnosti, opservacije i kretanja te razumijevanja istih u prostornom kontekstu. Pritom stavlja u suodnos dva različita, no istovremeno bliska medija – fotografiju i video, statičnu sliku i onu u pokretu. Nakon upoznavanja sa svakim likovnim djelom tj. njegovom porukom, učenici će odabrali jedno koje ih je emotivno potaklo na razmišljanje. Skicirati će i rekonponirati odabrani motiv olovkom na papir težeći kontrastnim oblicima i dinamičnoj kompoziciji. Slikati će masnim ili suhim pastelom rabeći kolorisntičko ili tonsko oblikovanje. Nakon radionice učenici će svoje radove postavili u suodnos s umjetničkim djelima.

AI robot

11:30 – 13:30, Centar tehničke kulture Rijeka, Školjić 6, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima koji sudjeluju na pripremama iz informatike i matematike
BEZ PRIJAVA: zatvoren tip aktivnosti

OPIS: Kratki opis radionice: Na radionici AI robot polaznici će na zabavan i jednostavan način ući u svijet robotike. Korištenjem micro:bita i MaqueenPlus edukacijskog robota polaznici će naučiti koje funkcionalnosti ima HuskyLens AI kamera i kako ju koristiti s edukacijskim robotom.

predavanje: A STIMULATING LEARNING ENVIRONMENT FOR GIFTED STUDENTS FROM THE PERSPECTIVE OF DIFFERENT LEARNING THEORIES

(Poticajno okruženje za učenje za darovite učenike iz perspektive različitih teorija učenja)

11:00 – 12:30, Učiteljski fakultet, Sveučilišna avenija 6, Rijeka

NAMIJENJENO: odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima, roditeljima i studentima
VODITELJICA: mag. Maruška Željeznov Seničar, Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, International Talent Education Institute Slovenija

OPIS: Different theories of learning define different aspects of the stimulus of the learning environment. The lecture will present connections between different types of learning and teaching gifted students with various learning theories (behaviorism, constructivism, humanism, theory of experiential learning). In the foreground will be the following factors of stimulation of the learning environment: physical, social, curricular and didactic environment.

(Različite teorije učenja definiraju razne aspekte poticajnog okruženja za učenje. Predavanje će predstaviti tipična polazišta za učenje i poučavanje darovitih učenika u vezi s različitim teorijama učenja (biheviorizam, konstruktivizam, humanizam, teorija iskustvenog učenja). U prvom planu bit će čimbenici poticajnog okruženja za učenje: fizičko, socijalno, kurikularno i didaktičko okruženje).

radionica „KEMIJSKA TOMBOLA: ČAROBNI NAPICI I SLATKI DOBICI”

11:00 – 11:30, 11:45 – 12:15, Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Medicinski fakultet Rijeka, Ul. Braće Branchetta 20/1, Rijeka

NAMIJENJENO: učenicima od 1. do 4. razreda
VODITELJICE: izv. prof. dr. sc. Mirna Petković Didović, dipl. ing. kemije; dr. sc. Sunčica Buljević, dipl. san. ing.
PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: U stvarnom kemijskom laboratoriju, uz nestvarno lijepe boje, miješat ćemo čarobne napitke, stvarati duge, zmije, munje i vulkane, i tako upoznavati magični svijet molekula i kemijskih reakcija. Posebno uporne mudre glavice moći će osvojiti fine slatkiše, bilo za papanje ili za daljnje kemijanje.

ZATVARANJE 10. TJEDNA ZA DAROVITOST

12:30 – 13:00, Učiteljski fakultet, Sveučilišna avenija 6, Rijeka

NAMIJENJENO: svim zainteresiranima

OPIS: Predsjednica Centra za poticanje darovitosti kratkim govorom osvrnut će se na protekli TjeDAN za DARovitost i zahvaliti svim sudionicama. Kratko će predstaviti novi projekt Centra  „Škola kao gnijezdo darovitosti“ kojim će Centar tijekom ove nastavne godine u suradnji s dvije škole promovirati darovitost među učenicima.

26.3.2023. NEDJELJA

radionica FOKUS NA POKUS: „Tornjevi od sapunice”

10:00 – 10:15, Online sudjelovanje i stream praćenje na društvenim stranicama Centra za poticanje darovitosti

NAMIJENJENO: djeci od 6 do 10 godina
VODITELJICA: Antonia Ćurić, mag. prim. educ., Centar za poticanje darovitosti

PRIJAVE: forms.gle/xQYo3RyVKdokYMmz7
OPIS: Kratkim pokusom koji će sudionici izvoditi kod kuće usporedno s predavačicom, moći će osmisliti hipoteze, testirati ih i zaključiti o uzročno-posljedičnim vezama provedbom pokusa na temu strujanja sapunice i karakteristika vode (testiranje oblika i veličine mjehurića, testiranje oblika i veličine sapunice). Za susret sudionici trebaju pripremiti posude različitih veličina (tanjur, uža čaša i zdjelica), vodu, slamku, tekuće sredstvo za pranje posuđa, žličicu, papir, olovka i pleh u koje će dijete staviti posude kako ne bi bilo vode po svuda.

TIJEKOM CIJELOG TJEDNA

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci otvoriti će dvije izložbe u Galeriji Hodnik i Galeriji J.P. Kamov. Izložbe će trajati tijekom Tjedna za darovitost od 21. ožujka do 26. ožujka 2023. Izložbe su namijenjene građanstvu i svim učenicima OŠ i SŠ, otvorene su radnim danom od 8:00 do 16:00 sati.

Izložba učeničkih radova „RAZLIČITI OD DRUGIH“

08:00 – 16:00, Galerija Hodnik, Škola za primijenjenu umjetnost, Šetalište XIII divizije 75, Rijeka

POSTAV IZLOŽBE: Ines Milčić

OPIS: U Galeriji Hodnik izložiti će se učenički radovi svih usmjerenja na temu „Različiti od drugih“. Učenici će izlagati, crteže, slike, stripove, trodimenzionalne oblike, animirane uratke u kojima je naglašen individualan pristup rješavanju zadanih likovnih zadataka. (postav izložbe Ines Milčić)

Izložba učeničkih radova „OBLICI I BOJE KOJI NAS OKRUŽUJU“

 08:00 – 16:00, Galerija Janko Polić Kamov, Škola za primijenjenu umjetnost, Šetalište XIII divizije 75, Rijeka

POSTAV IZLOŽBE: Larisa Dragelj

OPIS: U Galeriji Janko Polić Kamov otvoriti će se izložba „Oblici i boje koji nas okružuju“. Renomirani umjetnici HDLU-a Rijeka izložiti će svoje likovne radove i razveseliti učenike i građanstvo svojim emocionalnim viđenjem svijeta u kojem živimo. (postav izložbe Larisa Dragelj)

Translate page