Centar za poticanje darovitosti
IZ MEDIJA

IZ MEDIJA

4.ožujka 2023. sjeverni.INFO

Centre izvrsnosti Varaždinske županije posjetili su predstavnici Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke , a sve u svrhu razmjene iskustva, mišljenja i jačeg povezivanja između dvaju centara.

30.ožujka 2022. kanal RI, Učionica

Ugostili smo dr.sc. Jasnu Arrigoni i doc.dr.sc. Danijelu Blanuša Trošelj iz Centra za poticanje darovitosti Rijeka na temu darovitosti djece-otkrivaju kako prepoznati darovitu djecu, koje su njihove potrebe, što ih razlikuje od vršnjaka, te kako se naš odgojno-obrazovni sustav odnosi prema potencijalno darovitima. Predstavljamo i Srednju školu Ljudevita Adamića iz Rijeke, koja je uz gimnazijski program, ove školske godine uvela smjer fizioterapeutski tehničar, a sljedeće upisuje prvu generaciju farmaceutskih tehničara.

22. ožujka 2022. HRT, Dobro jutro, Hrvatska

U povodu Dana darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka, od 21. do 26. ožujka u Rijeci se održava deveta po redu manifestacija TjeDAN ZA DARovitost, posvećena darovitoj djeci. Što zapravo znači imati darovito dijete, kako prepoznati njihove široke interese i izmiriti raskorak između kognitivnog i emocionalnog razvoja.

21. ožuja 2022. posjet predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike predstavnike Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke, darovite učenike i njihove roditelje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana darovitih učenika. 
Centar za poticanje darovitosti je udruga građana čiji su članovi većinom odgajatelji, učitelji razredne nastave, pedagozi, psiholozi, sveučilišni nastavnici, volonteri iz redova studenata ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, učiteljskog studija i studija psihologije. Centar je  osnovan 1997. godine s ciljem promoviranja darovitosti te osvještavanja činjenice da su darovite osobe iznimno važne za razvoj društva, a glavne su mu aktivnosti organiziranje radionica za rad s djecom predškolske i rane školske dobi te savjetovališta za roditelje.  Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika, u suradnji s Gradom Rijeka, Društvom roditelja darovite djece “Lodur” te Upravnim odjelom za odgoj i školstvo Primorsko-goranske županije Centar ove godine organizira „Tjedan za darovitost“ tijekom kojeg se održavaju radionice za djecu i mlade, predavanja za učitelje, stručne suradnike i roditelje, rečeno je na sastanku.
Predstavnici Centra ukazali su predsjedniku Milanoviću i na probleme s kojima se susreću, posebno istaknuvši probleme vezane uz sustav obrazovanja darovitih u Hrvatskoj. Kako su rekli na sastanku, u Hrvatskoj ne postoji sustav identifikacije nadarene djece u vrtićima i školama, kao ni cjelovita sustavna briga o darovitoj djeci na državnoj razini. O iskustvima i problemima s kojima se suočavaju u obrazovnom sustavu, predsjedniku Milanoviću govorili su i roditelji darovite djece. Nadaju se kako će novi Zakon o obrazovanju, koji se priprema, jasno propisati i rad s darovitom djecom, odnosno da će biti donesen i pravilnik o radu s darovitom djecom.
U izaslanstvu Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke bili su predsjednica Centra za poticanje darovitosti (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci) dr. sc. Jasna Arrigoni, zamjenica predsjednice Centra (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) doc. dr. sc. Danijela Blanuša-Trošelj, učiteljica, tajnica Centra za poticanje darovitosti, voditeljica dječjih radionica “Mali radoznalci” (Osnovna škola „Vladimir Gortan“, Rijeka) Antonia Ćurić i članica Upravnog odbora (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju) izv. prof. dr. sc. Barbara Rončević Zubković, psihologinja i članica Upravnog odbora (Dječji vrtić „More“, Rijeka) Ivana Sošić Antunović, predsjednik Društva roditelja darovite djece “Lodur”, Rijeka Sanjin Lukarić, roditelji darovitih učenika Ines Tadić i Mario Tadić te daroviti učenici; učenik 3. razreda Osnovne škole „Trsat“, Rijeka Filip Antunović, učenik 8. razreda Osnovne škole „Vladimir Gortan“, Rijeka Noel Trošelj i učenik 4. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka Petar Dušević.
Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

27. prosinca 2021. Radio Roža, Školica

U Školici smo predstavili rad Centar za poticanje darovitosti/ Centre for Gifted Children Rijeka. Rijeka do osnivanje Centra nije imala organizaciju koja se kontinuirano bavila darovitom djecom. Udruga pomaže u otkrivanju darovitosti kod djece, organizira pregršt aktivnosti kojima potiče rad i napredak “malih genijalaca” te pruža podršku roditeljima darovite djece. U razgovoru sa predsjednicom Jasnom Arrigoni dotakli smo se tema o: testiranju i otkrivanju darovitosti, rada sa darovitom djecom, edukacije roditelja i stručnog osoblja pa do problema do kojih može doći ako darovitost nije prepoznata. Zaključak emisije je bio da su darovita djeca naš ulog u bolju budućnost koji treba poticati i njegovati.

27. kolovoza 2021. Jutarnji list

EU projekt kojeg je naš Muzej provodio kroz 2019. i 2020. godinu – Muzej Budućnosti – Građansko muzejsko vijeće – ušao je u uži izbor za najbolji EU projekt u Hrvatskoj! Izbor provodi Jutarnji, a prijavitelj muzeja je Primorsko-goranska županija kao osnivač Muzeja. Primorsko-goranska županija među prvima je u Hrvatskoj prepoznala vrijednosti uključivanja zajednice u rad ustanova u kulturi te je podržala muzejske djelatnike u nastojanjima da spomenute vrijednosti i ostvare. Projekt je rezultirao postavljanjem na noge Građanskog muzejskog vijeća (GMV) – sudioničkog tijela Muzeja koje na sustavan i održiv način zajednici omogućava pravo glasa u kulturi.
Iz Jutarnjeg lista ističu kako prezentacijom uspješnih projekata EU žele istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini.
Zahvaljujemo našim udrugama, partnerima na projektu, starim i novim članicama Vijeća, na ukazanom povjerenju. Nastavljamo od njih učiti kako biti društveno odgovorni i kako kvalitetu života zajednice stavljati u središte svega što kao Muzej radimo.
KOMBINAT, Žmergo Udruga, Centar za poticanje darovitosti/ Centre for Gifted Children, Penzići Rijeka, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Udruga Vida, USPDR Ajkula, Udruga u kulturi “Stol” Kraljevica, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije.

18. ožujka 2021. kanal RI, Učionica

Upoznajemo djelatnost Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, te najavljujemo aktivnosti u tjednu za darovitost od 22.-26. ožujka. Glazbeni odjel Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva zbog velikog interesa djece za glazbenim obrazovanjem preselio se u nove prostore. Time se donekle rasteretila centralna zgrada škole koja je među najvećima u županiji.

4.studenog 2020. kanal RI, Učionica

Sažetak emisije 4.studenog 2020.
U Rijeci djeluje Centar za poticanje darovitosti, više o radu doznali smo od dr.sc. Jasne Arrigoni i doc.dr.sc. Danijele Blanuš Trošelj.

29. listopada 2020. Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja

Promo video projekta Europskog socijalnog fonda kojeg je PPMHP provodio u trajanju od 29.10.2018. do 29.10.2020. godine u suradnji s pet udruga: Matica umirovljenika Rijeka, Udruga slijepih PGŽ-a, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti Rijeka i Udruga Žmergo. Produkcija: Kreativni kolektiv Kombinat Listopad, 2020.

4. veljače 2020. kanal RI, Uključi S(v)E

– Izložba Nevidljive granice čini pretprogram izložbe Granice – između reda i kaosa kao centralnog događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture. Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja koji provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Izložba predstavlja prvi program Muzeja koji je u potpunosti kreiran udruženim djelovanjem Muzeja, PGŽ-a kao osnivača Muzeja, te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća unutar kojeg spomenute organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada u skladu s potrebama zajednice. – Izložbom Nevidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog. Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida.

6. prosinca 2019. Novi list

Rijeka pokreće program za darovite školarce: ‘Djecu će se slušati, bit će to renesansa obrazovanja’


20. rujna 2020. varazdinske-vijesti.hr

Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu
Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu

24. ožujka 2019. RTL.hr

Zanemaruje li Hrvatska male lumene? Od 20 darovite djece na kraju obrazovnog sustava ‘ispari’ njih 17!

21.ožujka 2019. kanal RI, Učionica

Sedmu godinu za redom Centar za poticanje darovitosti u suradnji s Gradskim odjelom za odgoj i školstvo, udrugom roditelja darovite djece Lodur, Učiteljskim fakultetom i Domom mladih organizira obilježavanje Dana darovitih (21.3.) i to Tjedanom za darovitost od 18.3.- 23.3.2019.

19. ožujka 2019. OŠ Srdoči

U OŠ Srdoči obilježen Dan darovitih

15. ožujka 2019. RiPortal

Sedmu godinu za redom Centar za poticanje darovitosti u suradnji s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo, Udrugom roditelja darovite djece “Lodur”, Učiteljskim fakultetom i Domom mladih, organizira obilježavanje Dana darovitih učenika

13. ožujka 2019. Fiuman.hr

Centar za poticanje darovitosti Rijeka u Prirodoslovnom muzeju omogućit će djeci da na jedan dan postanu “šašavi znanstvenici”

21.ožujka 2018. kanal RI, Učionica

U tjednu darovitosti otkrili smo tko su darovita djeca i predstavili program koji prati ovaj tjedan u Rijeci. Na važnost tehničke kulture kod djece ukazali su nam iz Tehničkog centra mladih Rijeka a saznali smo i kakve radionice pripremaju povodom proljetnih praznika.

20. ožujka 2018. HRT

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka
Darovita djeca moraju vjerovati da će kad odrastu ostvariti svoj potencijal

17. siječnja 2018. kanal RI, Učionica

Gošća emisije psihijatrica MIRJANA GRAOVAC s kojiom razgovaramo o psihičkom zdravlju djece i mladih. S kojim problemima se danas suočavaju i kako im možemo pomoći. INKLUZIJA- Daroviti u sustavu obrazovanja, EX CATHEDRA- Epoc test njegova važnost u otkrivanju potencijalno darovite djece, prilozi- matematika može biti zabavna uz primjenu vedske matematike i razumjevanja čvorova.

14. siječnja 2018. kanal RI, Dnevnik

Stručni skup Poučavanje za darovitost, inovativnost i kreativnost: potrebno je pokrenuti organizirani sustav obrazovanja darovitih i talentiranih

21. ožujka 2016. OŠ Podmurvice

Mladi kemičari sedmih i osmih razreda uz Dan darovitih prikazali su učenicima četvrtih razreda kako postupati s uzorcima i kako ih analizirati. Osmislili su priču, ogradili mjesto i pokusima dokazali svoje tvrdnje. Zaključili su sljedeće: osoba je nosila pamučno rublje i vuneni sako ili maju. Ispitivanjem ostataka plastične vrećice nije dokazana promjena boje uz odgovarajući reagens. Pronađeni uzorci tkanine pokazali su da su korištena sredstva na bazi lužine i kiseline. U ostacima kose dokazane su bjelančevine. Otiske prstiju pojedinih učenika usporedili su s otiscima prstiju pronađenih na čašama. Dobro su se zabavili i nisu pronašli krivca. Osim ako to nije učiteljica

15. ožujka 2016. MojaRijeka.hr

U sklopu stručnog skupa povodom Dana darovitih učenika, predstavljen je i “Okvir za poticanje iskustava učenja i vrednovanja postignuća darovite djece i učenika” kao jedan od nacionalnih dokumenta koji je nastao u okviru projekta Cjelovita kurikularna reforma. Okvir je predstavila dr.sc. Zrinka Ristić-Dedić, članica Ekspertne radne skupine.

14. ožujka 2016. kanal RI, Dnevnik

Povodom Dana darovitih učenika i ove je godine organiziran niz događanja .

24. ožujka 2015. MojaRijeka.hr

Radionica Mali arheolozi

23. ožujka 2015. kanal RI, Dnevnik

Hrvatska i dalje nema sustavno riješen rad s darovitim učenicima, njihovo obrazovanje ovisi samo o dobroj volji prosvjetnih djelatnika

20. ožujka 2015. kanal RI, Dnevnik

U Gradskoj vijećnici održan stručni skup povodom Dana darovitih učenika

20. ožujka 2015. MojaRijeka.hr

Najavljen program obilježavanja Dana darovitih učenika

16. listopada 2014. kanal RI, Učionica

Slobodne aktivnosti i darovitost učenika.

23. svibnja 2013. MojaRijeka.hr

U četvrtak, 23. svibnja 2013. godine, u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, predsjednik Svjetske organizacije za darovitu i talentiranu djecu i generalni direktor Međunarodnog centra za inovacije u obrazovanju Prof. dr. sc. Taisir Subhi Yamin, održao je predavanje.
Translate page