Centar za poticanje darovitosti
IZ MEDIJA

IZ MEDIJA

Zahvaljujemo se na interesu!

Stranica u izradi.


4.studenog 2020. kanal RI, Učionica

Sažetak emisije 4.studenog 2020.
U Rijeci djeluje Centar za poticanje darovitosti, više o radu doznali smo od dr.sc. Jasne Arrigoni i doc.dr.sc. Danijele Blanuš Trošelj.

29. listopada 2020. Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja

Promo video projekta Europskog socijalnog fonda kojeg je PPMHP provodio u trajanju od 29.10.2018. do 29.10.2020. godine u suradnji s pet udruga: Matica umirovljenika Rijeka, Udruga slijepih PGŽ-a, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti Rijeka i Udruga Žmergo. Produkcija: Kreativni kolektiv Kombinat Listopad, 2020.

4. veljače 2020. kanal RI, Uključi S(v)E

– Izložba Nevidljive granice čini pretprogram izložbe Granice – između reda i kaosa kao centralnog događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture. Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja koji provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Izložba predstavlja prvi program Muzeja koji je u potpunosti kreiran udruženim djelovanjem Muzeja, PGŽ-a kao osnivača Muzeja, te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća unutar kojeg spomenute organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada u skladu s potrebama zajednice. – Izložbom Nevidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog. Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida.

6. prosinca 2019. Novi list

Rijeka pokreće program za darovite školarce: ‘Djecu će se slušati, bit će to renesansa obrazovanja’


20. rujna 2020. varazdinske-vijesti.hr

Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu
Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu

24. ožujka 2019. RTL.hr

Zanemaruje li Hrvatska male lumene? Od 20 darovite djece na kraju obrazovnog sustava ‘ispari’ njih 17!

21.ožujka 2019. kanal RI, Učionica

Sedmu godinu za redom Centar za poticanje darovitosti u suradnji s Gradskim odjelom za odgoj i školstvo, udrugom roditelja darovite djece Lodur, Učiteljskim fakultetom i Domom mladih organizira obilježavanje Dana darovitih (21.3.) i to Tjedanom za darovitost od 18.3.- 23.3.2019.

19. ožujka 2019. OŠ Srdoči

U OŠ Srdoči obilježen Dan darovitih

15. ožujka 2019. RiPortal

Sedmu godinu za redom Centar za poticanje darovitosti u suradnji s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo, Udrugom roditelja darovite djece “Lodur”, Učiteljskim fakultetom i Domom mladih, organizira obilježavanje Dana darovitih učenika

13. ožujka 2019. Fiuman.hr

Centar za poticanje darovitosti Rijeka u Prirodoslovnom muzeju omogućit će djeci da na jedan dan postanu “šašavi znanstvenici”

21.ožujka 2018. kanal RI, Učionica

U tjednu darovitosti otkrili smo tko su darovita djeca i predstavili program koji prati ovaj tjedan u Rijeci. Na važnost tehničke kulture kod djece ukazali su nam iz Tehničkog centra mladih Rijeka a saznali smo i kakve radionice pripremaju povodom proljetnih praznika.

20. ožujka 2018. HRT

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka
Darovita djeca moraju vjerovati da će kad odrastu ostvariti svoj potencijal

17. siječnja 2018. kanal RI, Učionica

Gošća emisije psihijatrica MIRJANA GRAOVAC s kojiom razgovaramo o psihičkom zdravlju djece i mladih. S kojim problemima se danas suočavaju i kako im možemo pomoći. INKLUZIJA- Daroviti u sustavu obrazovanja, EX CATHEDRA- Epoc test njegova važnost u otkrivanju potencijalno darovite djece, prilozi- matematika može biti zabavna uz primjenu vedske matematike i razumjevanja čvorova.

14. siječnja 2018. kanal RI, Dnevnik

Stručni skup Poučavanje za darovitost, inovativnost i kreativnost: potrebno je pokrenuti organizirani sustav obrazovanja darovitih i talentiranih

21. ožujka 2016. OŠ Podmurvice

Mladi kemičari sedmih i osmih razreda uz Dan darovitih prikazali su učenicima četvrtih razreda kako postupati s uzorcima i kako ih analizirati. Osmislili su priču, ogradili mjesto i pokusima dokazali svoje tvrdnje. Zaključili su sljedeće: osoba je nosila pamučno rublje i vuneni sako ili maju. Ispitivanjem ostataka plastične vrećice nije dokazana promjena boje uz odgovarajući reagens. Pronađeni uzorci tkanine pokazali su da su korištena sredstva na bazi lužine i kiseline. U ostacima kose dokazane su bjelančevine. Otiske prstiju pojedinih učenika usporedili su s otiscima prstiju pronađenih na čašama. Dobro su se zabavili i nisu pronašli krivca. Osim ako to nije učiteljica

15. ožujka 2016. MojaRijeka.hr

U sklopu stručnog skupa povodom Dana darovitih učenika, predstavljen je i “Okvir za poticanje iskustava učenja i vrednovanja postignuća darovite djece i učenika” kao jedan od nacionalnih dokumenta koji je nastao u okviru projekta Cjelovita kurikularna reforma. Okvir je predstavila dr.sc. Zrinka Ristić-Dedić, članica Ekspertne radne skupine.

14. ožujka 2016. kanal RI, Dnevnik

Povodom Dana darovitih učenika i ove je godine organiziran niz događanja .

24. ožujka 2015. MojaRijeka.hr

Radionica Mali arheolozi

23. ožujka 2015. kanal RI, Dnevnik

Hrvatska i dalje nema sustavno riješen rad s darovitim učenicima, njihovo obrazovanje ovisi samo o dobroj volji prosvjetnih djelatnika

20. ožujka 2015. kanal RI, Dnevnik

U Gradskoj vijećnici održan stručni skup povodom Dana darovitih učenika

20. ožujka 2015. MojaRijeka.hr

Najavljen program obilježavanja Dana darovitih učenika

16. listopada 2014. kanal RI, Učionica

Slobodne aktivnosti i darovitost učenika.

23. svibnja 2013. MojaRijeka.hr

U četvrtak, 23. svibnja 2013. godine, u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, predsjednik Svjetske organizacije za darovitu i talentiranu djecu i generalni direktor Međunarodnog centra za inovacije u obrazovanju Prof. dr. sc. Taisir Subhi Yamin, održao je predavanje.
Translate page